Tips voor een veilig oud & nieuw

Vuurwerk is bijzonder angstaanjagend voor honden. Honden beginnen vaak te janken of hard te blaffen. In het ergste geval lopen ze in paniek weg of verwonden zich in een poging om weg te raken. Soms wordt hun angst op een subtielere manier duidelijk. Ze worden nerveus en hijgen of geeuwen schijnbaar zonder aanleiding. Of ze weigeren te eten, zitten te beven in hun mand of plassen zomaar in huis. Volgens dierenartsen is de laatste week van het jaar een ontzettend drukke week, omdat veel baasjes kalmerende middelen willen voor hun hond. Ook bij de dierenopvang is het drukker dan normaal, omdat veel honden van schrik de benen nemen.
6 tips voor een veilig oud en nieuw met je huisdier
  1. Sta vroeg op en zorg dat je dier vroeg op de dag al veel beweging heeft gehad.
  2. Misschien logisch, maar toch. Houd je hond binnen, wanneer er veel vuurwerk wordt afgeschoten en blijf gezellig bij hem.
  3. Wanneer honden bang zijn voor geluid, zoeken ze vaak een knusse plek. Zorg voor een veilig plekje voor je hond.
  4. Houd je ramen dicht, zodat je het geluid zoveel mogelijk buiten houdt.
  5. Zorg dat je hond zijn halsband met tag om heeft of iets anders waarmee anderen hem aan jou kunnen linken.
  6. Zorg dat je hond iets leuks te doen heeft, bijvoorbeeld speeltjes gevuld met snoepjes.
Vroeger werd er gezegd, als je hond bang is, moet je hem negeren. Vooral doen of alles normaal is en geen aandacht besteden aan zijn angst. Maar je hond heeft je in sommige gevallen echt nodig om te laten merken dat alles in orde is. Het is belangrijk dat jij de absolute steun en toeverlaat bent van jouw trouwe viervoeter. Als hij iets ziet wat hij spannend vindt, zak even door je knieën. Zo kan je hond lekker tegen je aankruipen in jouw veilige haven. Kijk samen even naar het vuurwerk. Zo voelt hij dat jij niet bang bent en tegelijkertijd voelt hij dat jij er voor hem bent, als hij je nodig heeft.
Zo zorg je er ook voor dat je hond naar jou toe komt, als hij het eng vindt. En niet in paniek de straat over schiet.
 
Veel succes!